Vinyl gaat 'high definition'!

'Record Store Day', oftewel 'Platenwinkeldag', is net dat tikkeltje leuker geworden!

Vinyl is al een tijdje aan een opmars bezig –ook op Nostalgie: denk maar aan onze 'Vinyl Vrijdag'– , maar het kan nog beter. 2019 zou zomaar eens een revolutie in de platenwereld kunnen betekenen.

Waarom? Dankzij 'High Definition vinyl'. Dat nieuwe type platen klinkt namelijk een pak voller en echter dan de platen, die we tot nog toe gewoon zijn. Nog meer goed nieuws: 'High Definition vinyl' zal ook meer opnames bevatten. 

Voor de techneuten, die zich afvragen hoe dat precies in elkaar zit, leggen we even het verschil uit tussen 'klassieke platen' en deze nieuwe soort platen.

'High Definition vinyl' wordt namelijk op een andere manier gemaakt dan de platen uit de vorige eeuw, die nog in heel wat muziekverzamelingen te vinden zijn. De klassieke platen zijn (vaak) kopieën van een master, die op een ‘lege’ plaat wordt geperst. Daarbij treedt slijtage op, waardoor de eerste platen anders klinken dan de kopieën achteraf. Bovendien wordt er redelijk wat chemisch afval geproduceerd bij het klassieke proces.

Bij HD-vinyl bestaat de masterplaat uit keramiek, die daarna gegraveerd wordt door een laser. Daarom is er geen kwaliteitsverschil door het vele gebruik van de master en klinkt elke kopie exact hetzelfde. Het gebruik van lasers vermindert ook het chemisch afval aanzienlijk.

Kortom: heel wat goed nieuws dus in het vooruitzicht voor onze Domi en andere vinylliefhebbers, jong en oud!

(Nog een kleine traktatie voor de fans op deze 'Record Store Day': 'Bohemian Rhapsody' van Queen, volledig op vinyl!)21/04/2018