Top 100 v/d seventies: facts & figures

Wat vind jij de beste song van de seventies? 

Staat jouw favoriet helemaal bovenaan onze Big 5 Top 100 van de seventies?

Je ontdekt het vandaag!


Om al even op te warmen, hebben we enkele opmerkelijke feitjes over de 70s-lijst verzameld.


ABBA aan de top

Of ABBA op 1 staat, hoor je vanavond. Wat wel zeker is, is dat het Zweedse viertal het vaakst in de lijst voorkomt: 4 keer, waarvan 3 keer in de top 20. Ze worden op de voet gevolgd door Queen en Michael Jackson met 3 noteringen.

Over Michael Jackson gesproken: de superster staat op drie verschillende manieren in de lijst. Eén keer solo, één keer met zijn broers (The Jackson 5) én één keer met de cast van 'The Wiz Stars' (van de gelijknamige film).


Het feesten kan niet op

John Lennon en Paul McCartney staan aan de leiding na twee decennia. Ze staan allebei acht keer in de lijst: zeven keer met The Beatles, één solonummer van Lennon en één nummer van Wings. Maar beide heren voelen de hete adem van The Rolling Stones. De oerrockband staat in beide lijsten met zeven noteringen. Het podium wordt vervolledigd door Stevie Wonder, die vijf nummers terugziet in de Top 100-lijsten tot nog toe. Benieuwd wat dat de komende weken zal geven!


Zeg dat Van Groenewoud het gezegd heeft!

... want 'Meisjes' is de hoogst genoteerde Nederlandstalige song, én de hoogst genoteerde song van Belgische bodem. Daarmee eindigt Raymond hoger dan Wim De Craene (met 'Tim') en Ann Christy (met 'Gelukkig Zijn').

'Meisjes' mocht vorig jaar 40 kaarsjes uitblazen. De belpopklassieker kreeg toen voor de gelegenheid een nieuw kleedje, mét veertig meisjes.


Het oudste nummer... of toch niet?

Het oudste nummer uit de lijst is van de hand van Paul Simon en Art Garfunkel. 'Bridge Over Troubled Water' werd uitgebracht op 26 januari 1970. Of is het toch niet het oudste nummer? Want er is een te duchten concurrent: 'Let It Be' van The Beatles. Dat werd pas uitgebracht in maart 1970, maar werd namelijk opgenomen op... 31 januari 1969!11/05/2018