Tien jaar zonder Ike Turner

12 december 2007. De 76-jarige Ike Turner overlijdt thuis, in Californië. enkele dagen ervoor had hij al laten vallen dat hij zich niet goed voelde, en een voorgevoel had dat hij kerst niet meer zou halen. 

Op dat moment had hij al een - niet onbesproken - carrière van meer dan vijftig jaar achter de rug. We proberen ze in tien punten voor te stellen.

1. Ike Turner had eigenlijk Isaiah Turner moeten heten. Hij was immers genoemd naar zijn vader, ware het niet dat de ambtenaar de naam verkeerd opgeschreven had.

2. De muziekcarrière van Ike begint eigenlijk op achtjarige leeftijd. Hij wordt DJ bij het plaatselijke radiostation WROX, en krijgt een dagelijks programma.

3. Hij krijgt van zijn moeder pianolessen cadeau, maar leert zichzelf gitaar aan. Dat doet hij tijdens optredens in het Riverside Hotel in thuisstad Riverdale, door samen te spelen met onder andere Duke Ellington.

4. Hij speelt mee op 'Rocket 88', één van de allereerste rock 'n rollsongs ever. Meer zelfs: zijn pianopartijen werden daarna schaamteloos gestolen door Little Richard.

5. Hij begint als sessiemuzikant, maar gaat al snel de baan op met zijn eigen band: The Kings of Rhythm. De band zal tot het einde van zijn carrière met hem samen spelen.

6. Anna Mae Bullock wou dolgraag meezingen met de groep van Ike Turner, dus sprong ze tijdens de pauze van een concert op het podium. Ike was meteen verkocht. Anna werd na enkele jaren de leadzangeres van zijn band, zij het met een andere naam: Tina Turner

7. Het stormachtige huwelijk van Ike & Tina strandde in 1976. Hij mishandelde haar, zij vluchtte weg. Het verhaal werd een boek (bestseller 'I, Tina') en een film ('What's Love Got to Do with It')

8. Ike & Tina werden in 1991 toegevoegd aan de Rock & Roll Hall of Fame. Ike kon er helaas niet bij zijn: hij zat op dat moment in de gevangenis voor drugsbezit. Ook Tina bleef weg. Phil Spector nam de prijs in hun naam in ontvangst

9. In 2001 herontdekt Ike zijn oude liefde voor de blues. Hij tourt de wereld rond met zijn nieuwe vrouw Jeanette als frontzangeres, en is één van de spilfiguren in de Scorsesedocu 'Blues'.

10. Om af te sluiten een lijstje van mensen die beïnvloed zijn door Ike: Jimi Hendrix, Jeff Beck, Little Richard, B.B. King, Robert Palmer, The Rolling Stones en Led Zeppelin. Kan tellen als visitekaartje.12/12/2017