RIP Avicii

Tim Bergling, beter bekend als Avicii, werd vrijdag 20 april dood aangetroffen in de stad Muscat in Oman. Hij werd slechts 28. Er is nog geen duidelijkheid over de precieze doodsoorzaak. 

De Zweedse DJ, die wereldberoemd werd met het nummer 'Wake Me Up', keerde de dancewereld in 2016 de rug toe, omdat hij zich daar naar eigen zeggen niet thuis voelde. "Het lag niet aan de shows of de muziek, maar aan het gebeuren eromheen dat nooit natuurlijk aanvoelde", zei hij. "Ik ben meer het introverte type en het was altijd moeilijk voor me. Ik denk dat ik te veel negatieve energie aan boord heb genomen."

Hij stopte met optreden, maar niet met muziek maken. Dat bleef hij doen vanuit zijn studio. Zo maakte hij vorige zomer nog het album 'Avici' en werkte hij als muziekproducer samen met onder andere Madonna en Coldplay. Met die laatste had hij trouwens vroeger ook al samengewerkt. In 2014 producete hij het nummer 'A Sky Full Of Stars', dat tot nummer 2 geraakte in Vlaanderen en 36 weken lang in de Ultratop stond.

Avicii werd in 2012 en 2013 derde in de jaarlijkse top 100 van het Britse DJ Magazine. De jaren erna haalde hij nog steeds een verdienstelijke plaats in de top 10. In 2017 eindigde hij op 28. 
Avicii is dit jaar ook genomineerd voor een Billboard Music Award, in de categorie "top dance/electronic album", voor zijn ep 'Avici'. De awards worden op 20 mei uitgereikt.

Met zijn wereldhit 'Wake Me Up' (i.s.m. zanger Aloe Blacc) haalde hij in 2013 de hoogste positie in Vlaanderen en stond hij maar liefst 47 weken in de Ultratop. Daarna volgden nog hits als 'Hey Brother', 'Levels' en 'Waiting for love'.  In 2010 scoorde hij zijn eerste nummer 1 hit in Vlaanderen onder de naam Tim Berg met 'Bromance'. Dat nummer stond toen 27 weken in Ultratop.

Op Netflix staat de anderhalf uur durende documentaire True Stories over het leven van Bergling en zijn opkomst in de muziek. Hierin wordt ook gesproken over zijn falende gezondheid en de stress die hij ervoer voor aanvang van een optreden. In de documentaire komen ook collega's als Tiësto, David Guetta en Nile Rodgers aan het woord.




20/04/2018