Nooit nummer 1 geweest...

In Groot-Brittannië is het een grote eer om op de eerste plaats van de hitlijsten te staan in de week van Kerstmis. Meer zelfs, artiesten brengen strategisch nummers eind november/begin december uit om de 'Christmas Number One' van het jaar te bemachtigen en zo de geschiedenisboeken in te gaan.

Toch hebben enkele iconische kerstnummers, die tot de grootste en meest succesvolle hits ooit gerekend worden, nooit die felbegeerde eerste plaats bereikt.


Mariah Carey - 'All I Want For Christmas Is You'

Deze plaat kwam eind 1994 uit en bezorgde de toen al populaire Carey ongekend wereldsucces. Jaar in, jaar uit wordt het nummer miljoenen keren beluisterd, gestreamd en gekocht. Aan royalties alleen al heeft de plaat Carey tientallen miljoenen dollars opgebracht. Maar... geloof het of niet: deze plaat is nooit helemaal bovenaan de Britse hitlijsten geraakt. Carey strandde op de tweede plaats, achter 'Stay Another Day' van boysband East 17. Sindsdien is de plaat al meermaals opnieuw tot in de top 5 geraakt, maar nog nooit op nummer 1 dus.


Wham! - 'Last Christmas'

Voor zij die denken: 'Ja, maar Carey is nu eenmaal een Amerikaanse(!) en daarom strandde ze op de tweede plaats in de Britse(!) hitlijsten...' Ook Brits '80s-icoon en tieneridool George Michael slaagde er in 1984 niet in om 'Last Christmas' helemaal bovenaan de hitlijsten te krijgen. Wham! moest toen genoegen nemen met -opnieuw- de zilveren medaille. De schuldigen: enkele dozijnen celebrities, die samen zongen voor het goede doel, Band Aid dus. 'Do They Know It's Christmas Time' was toen niet te verslaan, al zal het een troost geweest zijn voor Michael, dat hij ook van die benefietsingle deel uitmaakte. 'Last Christmas' heeft trouwens ook het record de best verkochte plaat ooit te zijn in Groot-Brittannië, die nooit de eerste plaats behaalde.


John & Yoko, The Plastic Ono Band with The Harlem Community Choir - 'Happy Xmas (War Is Over)'

Zelfs de immers populaire John Lennon kon de eerste plaats in de Britse hitlijsten niet behalen. ook niet net na zijn dood. In december 1980, enkele weken na Lennons dood eindigde (de heruitgave) van de plaat -where else?- op de tweede plaats. De nummer 1 van dat jaar? Een schoolkoor (St Winifred's School Choir) met 'There's No One Quite Like Grandma'. Jawel, een (zelfs voor Kerstmis extreem braaf) liedje van kindjes over hun oma's...


MAAR, MAAR, MAAR...

Dit jaar zou één van deze nummers best wel eens uit het lijstje van 'net niet-nummers' kunnen vallen: zowel Carey als Wham! maken een grote kans om dit jaar ein-de-lijk, na respectievelijk 23 en 33 jaar, toch de eerste plaats te grijpen in de Britse hitlijsten. Carey bevindt zich op dit moment al op de tweede plaats. Fans van Wham!, met de vorig jaar op Kerstdag overleden George Michael, hebben een on-air campagne gestart, om hun idool postuum eindelijk die welverdiende nummer 1 te bezorgen. Voorlopig staat 'Last Christmas' op de derde plaats te pronken.

Alleen Ed Sheeran slaagt er voorlopig in meer te verkopen.

Met nog enkele dagen te gaan tot de bekendmaking van de 'Christmas Number One' is er dus één ding zeker: het wordt spannend!19/12/2017