Nieuwe voordeur voor Martin Fry

Vanaf nu hoeft Martin Fry niet meer te betalen voor de bus of de trein én kan hij in Groot-Brittannië zijn ogen gratis laten testen. Want het enige officieel overgebleven lid van ABC is op tram zes gestapt. 

Martin stond begin jaren 80 aan de wieg van ABC en leidde de groep naar grote hits als “The Look of Love” en “Poison Arrow”. De andere bandleden had hij leren kennen tijdens een interview voor Fry’s krantje Modern Drugs.  Van jonge knaap met dictafoontje naar gewaardeerd muzikant, het bleek een kleine stap. 

Maar nog voor de release van hun eerste album ‘Lexicon of Love’ waren er al heel wat wissels gebeurd in de groep. De samenstelling is in de loop der jaren nog heel vaak veranderd, maar één man is al sinds 1980 de rots in de ABC-branding: onze birthday boy. 

In de zomer van 2012 kreeg Martin een eredoctoraat van de universiteit van Sheffield, voor zijn bijdrage aan de muziek de afgelopen 30 jaar. Grappig detail: hij heeft er ooit zelf een master behaald in de Engelse literatuur en niet veel later mocht zijn dochter Nancy ook op die plek haar diploma sociologie ophalen. 


Op zijn 60ste kan Fry terugblikken op een carrière van bijna vier decennia als zanger, songwriter, componist, muzikant en platenbaas. Er waren jaren dat ABC wel van de aardbol verdwenen leek te zijn, maar op de een of andere manier kwam de frontman altijd terug.

Hoewel de pensioengerechtigde leeftijd in zicht komt, denkt Fry absoluut nog niet aan stoppen. Integendeel zelfs. De zanger stond een paar jaar geleden nog op het podium van het Nostalgie Beach Festival en dat is hem blijkbaar bevallen. Want hij geeft deze zomer een aantal concerten in zijn thuisland, maar zakt op 19 augustus ook af naar het W-fest in Amougies in Henegauwen. Voorlopig zijn enige ‘buitenlandse’ concert dit jaar. 

In mei 2016 kwam het The Lexicon of Love II uit, wat een meer dan duidelijke knipoog is naar het debuutalbum van ABC. Over het laatste album zei hij in interview. “I am a man in my fifties now with a wealth of experience. It is about how you grow older but you make the same mistakes over and over again. I see it as the sequel of a movie. If you liked the first one, you will enjoy the sequel as well.”

Misschien dat hij als ‘a man in his sixties’ wel zin heeft in een Lexicon of Love III? Wij zijn voor! 09/03/2018