Niet te missen kerstfilms!

Gezellig onder een dekentje naast een mooi verlichte en versierde kerstboom: voor velen is december dé maand bij uitstek om kerstfilms te kijken (of zelfs te 'bingewatchen').

Dan is de vraag...

Wat maakt een film nu eigenlijk een kerstfilm? Dat is geen simpele vraag: zolang de (kerst)sfeer goed zit, kan elke reden goed zijn om een film -direct, of na een aantal jaar- te bestempelen als een 'kerstfilm'. Het zijn zeker niet alleen de melige familiefilms, die populair zijn tijdens de kerstperiode. Ook actie en horror kunnen, heel graag zelfs. Hieronder een overzicht van de favoriete kerstfilms van Nostalgie.


'Home Alone' en 'Home Alone 2'

Wanneer Kevin McCallister, de jongste telg van een enorm gezin, door zijn ouders thuis wordt vergeten (tot liefst twee keer toe), moet de kleine jongen zich zien te verdedigen tegen twee oliedomme dieven. Dat gebeurt eenmaal thuis en eenmaal in New York. De film betekende de doorbraak voor de piepjonge Macaulay Culkin en maakte van hem een waar Hollywoodicoon. 'Home Alone' stond uiteindelijk maandenlang bovenaan de box office en is nu nog steeds, 27 jaar later, één van de meest succesvolle (ietwat zwarte?) komedies ooit. Een straffe prestatie, die 'Home Alone 2' niet kon evenaren. Al deed de sequel het nog steeds uitzonderlijk goed. Er kwamen ook nog een derde, vierde en vijfde deel in de filmreeks, maar de magie was helemaal weg. Het waren stuk voor stuk flops en dat is, zonder enige twijfel, te verklaren door het gebrek aan Macaulay Culkin, de enige echte Kevin.


'The Sound of Music'/'Mary Poppins'

Op minder dan een jaar tijd slaagde actrice Julie Andrews erin om zichzelf te cementeren in de kersttradities van miljoenen kerst- en filmfans. In 'Mary Poppins' (1964) vertolkte ze het gelijknamig hoofdfiguur en in 'The Sound of Music' (1965) speelde ze de rol van Maria von Trapp. 'The hills are alive with the sound of music', zong Andrews 50 jaar geleden in deze laatste film, en dat geldt voor velen dus nog steeds. Leuk detail: Andrews was in feite een theateractrice en 'Mary Poppins' was haar debuut op het grote scherm. De overstap bleek geen probleem te zijn voor haar, want ze kreeg voor de rol zowaar de Oscar voor Beste Actrice in een Hoofdrol.


'Love Actually'

Hugh Grant, Alan Rickman, Emma Thompson, Keira Knightley, Colin Firth, Liam Neeson, Rowan Atkinson,... Het is slechts een greep uit het indrukwekkende lijstje van acteurs en actrices, die meespeelden in 'Love Actually'. Deze 'ensemble film' (wat in feite inhoudt dat er in de film meerdere verhaallijnen zijn, die allemaal evenveel aandacht krijgen) is het toppunt van 'feelgood', en dat is nu eenmaal exact het gevoel dat velen nastreven in de kerstperiode.


'Gremlins'

Deze film een echte horrorfilm noemen, is misschien wat overdreven, maar in dit lijstje van kerstfilms is 'Gremlins' toch wel het donkerst. En toch houden heel wat mensen ervan te griezelen tijdens de kerstdagen. Leuk weetje: het script van 'Gremins' werd geschreven door Chris Columbus, toevallig (of niet?) ook de regisseur van de 'Home Alone'-films.


'Die Hard'

'Last and certainly not least' is er ook nog 'Die Hard', met de 'marcellekes'-dragende, vleesgeworden actieheld John McClane, gespeeld door Bruce Willis. Voor zij die niet genoeg hebben aan één 'Die Hard'-film, is er ook goed nieuws: er kwamen tot nog toe vier sequels van de film en er komt meer dan waarschijnlijk nog een zesde en laatste film in de reeks (tenminste toch met Bruce Willis in de hoofdrol). 'Yippee-ki-yay, motherfucker!21/12/2017