Nicole Scherzinger wordt 40

Het voornaamste lid van The Pussycat Dolls betreedt een nieuw decennium: Nicole Scherzinger wordt 40.

Scherzinger en Co. hadden verschillende hits in de nillies, maar ééntje daarvan heeft iets extra’s:


Klinkt ‘Hush Hush; Hush Hush’ je bekend in de oren? Dat is perfect mogelijk, want in het lied is ‘I Will Survive’ van Gloria Gaynor gemixt.


In de muziekwereld gebeurt dat wel vaker; ‘samplen’ noemen we dat dan. Artiesten nemen enkele beats, een stukje tekst of zelfs hele stukken over en hergebruiken die om iets nieuws te maken. Je zou ervan versteld staan hoeveel voorbeelden er zijn.

Enkele van de bekendste (en minst subtiele) samples op een rijtje

  1. Rick James – Super Freak en MC Hammer – Can’t Touch This
    MC Hammer haalde inspiratie uit Rick James’ ‘Super Freak’ voor zijn hit ‘Can’t Touch This’. De iconische dansmoves zijn vermoedelijk wél van hem.

  2. Queen – Under Pressure en Vanilla Ice – Ice Ice Baby
    Ook hier is het niet moeilijk om de gelijkenissen te spotten. Inhoudelijk gezien verschillen beide liedjes wel duidelijk van elkaar.

  3. Chuck Berry – Sweet Litte Sixteen en The Beach Boys – Surfin’ in the USA
    De vrolijke deuntjes van Chuck Berry worden moeiteloos overgenomen door The Beach Boys, die er een regelrechte zomerhit van maken. Terwijl Berry zingt over een 16-jarig meisje dat de Rock’n’Roll-scene ontdekt, hebben The Beach Boys het luchtig over surfen op een denkbeeldige oceaan over heel Amerika.

Ondanks de duidelijke overeenkomsten, slagen de artiesten er wel altijd in het originele lied om te vormen tot iets nieuws. Maar waarom is ‘samplen’ zo’n veelgebruikte techniek in de muziekwereld? Bekende deuntjes hergebruiken betekent natuurlijk dat luisteraars je nieuwe lied al snel zullen herkennen en zelfs zullen kunnen meezingen. Bovendien laat je op die manier een nieuwe generatie kennis maken met klassiekers van vroeger. Of je dat al dan niet een goede zaak vindt, laten we volledig aan jou over.

The Pussycat Dolls zijn dus lang niet de enigen, die liedjes recycleren, maar ze hebben er wel een erg grote klassieker uitgekozen voor ‘Hush Hush; Hush Hush’. En compleet terecht, want ‘I Will Survive’ is een kanjer van een plaat. 29/06/2018