Lennaert Nijgh in drie iconische songs

Vijftien jaar geleden overleed Lennaert Nijgh, Nederlands bekendste tekstschrijver. De man pende in zijn korte leven - hij werd amper 57 jaar - enkele van de grootste Nederlandstalige classics neer. Een kort overzicht.


Boudewijn De Groot - Land van Maas en Waal

Nijgh is uiteraard het meest gekend als tekstleverancer voor Boudewijn De Groot. De twee zaten samen in school toen ze een duo vormden: De Groot de muziek, Nijgh de teksten. Het werd een gouden combinatie, dat tijdloze klassiekers opleverde: "Testament", "Welterusten Meneer de President", "Prikkebeen" en - na 50 jaar nog steeds een absurde tekst - "Land van Maas en Waal".


Rob De Nijs - Malle Babbe

Eigenlijk spelen we hier een beetje vals, want "Malle Babbe" is ook een De Groot-Nijgh-compositie. Het nummer wordt echter het bekendst in de versie van Rob De Nijs. Daar stopt de samenwerking van het trio niet: "Dag Zuster Ursula" en "Jan Klaassen De Trompetter" - opnieuw De Groot-Nijgh - zijn ijkpunten in de carrière van De Nijs.


Ramses Shaffy & Liesbeth List - Pastorale

Jawel hoor, ook het meest bekende Nederlandstalige nummer is van de hand van Lennaert Nijgh. En jawel hoor, opnieuw vormde hij een tandem met zijn jeugdvriend. De invloed van de man reikt dus nog een stukje verder dan je zou verwachten. Dankjewel voor die mooie teksten, Lennaert Nijgh!28/11/2017