Lauryn Hill leerde ons in 1998 een lesje!

Dat 'The Score', het tweede en meteen ook laatste album van Fugees bij het beste hoort van wat de nineties ons qua muziek heeft gegeven, is een understatement.

Lauryn Hill, Wyclef Jean en Pras Michel hadden er een enorm succes mee in 1996. Dat kon ook moeilijk anders met classics als 'Fu-Gee-La', 'Ready Or Not' en 'Killing Me Softly' in de setlist.

Het nieuws dat Fugees na zo'n monumentaal album splitte, kwam in 1997 dan ook als een donderslag bij heldere hemel. 

Hill, Wyclef en Pras wilden zich alle drie meer focussen op een solocarrière. De drie scoorden stuk voor stuk successen in de daaropvolgende jaren, maar het was toch vooral Lauryn Hill, die eind jaren '90 enorm hoge toppen scheerde.  

Dat deed ze met haar debuutplaat 'The Miseducation of Lauryn Hill'.

En of die plaat het goed deed...

Enkele straffe statistieken op een rijtje:

  • Er werden maar liefst 19 miljoen exemplaren verkocht van het album.
  • Hill verzamelde ermee 10 Grammy-nominaties en verzilverde er 5. Beide statistieken waren toen absolute records voor een solozangeres.
  • Daarnaast scherpte Hill ook het record aan voor meeste cd's verkocht door een solozangeres in één week. Liefst 422 624 exemplaren van het album gingen over de Amerikaanse toonbanken in de eerste week na de release.
  • Het album is opgenomen in de Amerikaanse 'National Recording Registry', een soort van muziekarchief, waarin alleen het allerbeste uit de 'music industry' wordt toegelaten.
  • Muziekbijbel Rolling Stones Magazine riep het nummer uit tot 5e beste album uit de gehele jaren '90.

Het woord 'iconisch' is dan ook volledig op zijn plaats!

Op 18 november kan je de fantastische stem van Ms. Lauryn Hill live aan het werk horen in Vorst Nationaal. Daar strijkt ze neer naar aanleiding van de twintigste verjaardag van haar eerste (en voorlopig ook laatste) langspeler.

Tickets scoren kan door HIER te klikken!

En met wat geluk vang je daar ook een glimp op van de zoon en kleinkinderen van Bob Marley. Hill is namelijk getrouwd met Marley's zoon Rohan. Samen hebben ze 6 kinderen.


Laten we hopen dat de muzikale kwaliteiten van beide kanten van de familie voortleven in het gezin!
25/08/2018