Kate Bush wordt 60!
Kate Bush is jarig!

De Britse zangeres en muzikante begon op 19-jarige leeftijd en is ondertussen uitgegroeid tot een mystieke en intrigerende persoonlijkheid. Eerder dit jaar was ook haar album 'The Kick Inside' jarig, waar we toen 40 weetjes over verzamelden. Om een nieuw decennium Kate Bush te vieren, brengen we een eerbetoon aan de manier waarop deze straffe madame haar mannetje weet te staan in het muziekwereldje. En dat aan de hand van haar wereldhit ‘Wuthering Heights’.


Catherine – Kate – Bush walste op 19-jarige (!) leeftijd de deur van de muziekwereld plat met dit straffe debuut. Ze werd de eerste vrouwelijke artiest die een nummer één-hit scoorde met een zelfgeschreven lied. Maar het gaat verder dan dat. Ze heeft 25 singles die in de UK Top 40 beland zijn en ze bracht 10 albums uit die stuk voor stuk in de UK Top 10 zijn geëindigd. Kate kwam uit een muzikale familie en leerde zichzelf piano, orgel en viool. Familievriend David Gilmour van Pink Floyd erkende haar talent en hielp haar op weg met de juiste connecties. Toen haar debuutalbum opgenomen werd had ze al 200 zelfgeschreven liedjes klaar liggen. 

Laten we het even over de titel hebben. ‘Wuthering Heights’ verwijst naar Emily Brontës gelijknamige roman, een klassieker in de wereldliteratuur. Ook inhoudelijk vind je veel overeenkomsten. Kate Bush’ songteksten bevatten wel vaker literaire verwijzingen. Verder haalt ze inspiratie uit de wereldgeschiedenis, maar even goed uit horrorfilms en komedies. Enkele van haar persoonlijke favorieten zijn ‘Monty Python’ en ‘Fawlty Towers’. 


Een ander opvallend element in de videoclip zijn haar toch wel unieke dansmoves die op zich onlosmakelijk verbonden hebben met Kates reputatie. Maar waar komen ze vandaan? Kates broer John deed aan karate en nam zijn kleine zus mee. Daarnaast schreef ze zich met haar eerste loon in voor lessen interpretatieve dans bij Lindsay Kemp, die ook les gaf aan David Bowie, en voor mime training. Het is dus goed mogelijk dat de choreografie een optelsom is van haar ervaringen met karate, interpretatieve dans en mime. 

Die dansmoves kwamen ook terug in Kates eerste tour: The Tour of Life. De choreografie gecombineerd met de 17 kostuumwissels die ze elke show deed, zorgden ervoor dat haar geluidstechnici creatief moesten zijn. Als oplossing creëerden ze één van de eerste headsets ooit. 


En om af te sluiten nog een laatste weetje: Kate Bush heeft ‘Wuthering Heights’ ooit, samen met vijf andere nummers, opgenomen in… de Efteling! Op 11 mei 1978 kon je op de Nederlandse omroep kijken naar “De Efteling Special”. De focus lag op de toen nieuwe attractie ‘Spookslot’, perfect dus voor Kate en haar gothic vibe! En zo werd de Efteling de ideale locatie voor fandagen, lekker dicht bij huis.

Gelukkige verjaardag, Kate!


30/07/2018