Jimi Hendrix 75!

In een ideale wereld vierde Jimi Hendrix vandaag zijn 75e verjaardag. De iconische gitaarheld verruilde echter het tijdelijke voor het eeuwige in 1970, op 27-jarige leeftijd. Een kort maar krachtig leven, vol seks, drugs en rock 'n roll. 

Maar wat zou vandaag in de kranten staan moest Jimi effectief 75 geworden zijn?


Jimi zou ongetwijfeld en onvermoeibaar de wereld rondtouren. Kijk maar naar tijdgenoten Bob Dylan, The Rolling Stones en Neil Young. En hij zou zeker naar de Belgische festivals komen. Want wist je dat het eerste Europese concert van The Jimi Hendrix Experience op Belgische bodem plaatsvond? De groep speelde in '67 in de Twenty club in Moeskroen een verscheurende set met onder andere 'Like A Rolling Stone' en 'Hey Joe'. De dag erna nemen ze zelfs een video op voor het programma 'Vibrato', maar die tape is helaas verloren gegaan.


Jimi Hendrix hield van de vrouwtjes, zoveel is zeker. Naast zijn vast liefje Kathy Etchingham werd hij steevast omringd door hordes groupies. De befaamdste is uiteraard Cynthia 'Plaster Caster' Abritton, die een gipsen afdruk maakte van Jimi's gerief.In zijn korte carrière heeft Jimi Hendrix maar drie studioalbums nagelaten: 'Are You Experienced', 'Axis: Bold Of Love' en 'Electric Ladyland' werden ingeblikt tussen mei 1967 en augustus 1968. Drie albums op anderhalf jaar, terwijl je nog eens honderd shows per jaar speelt: faut le faire! 

Daarnaast is hij altijd al een innovator geweest. Het is dus niet ondenkbaar dat Jimi - net als zijn grote navolger Prince - de synthesizers en drummachines zou ontdekken. Een disco- of new wave-Jimi: waarom niet?27/11/2017