Ian Paice van Deep Purple is jarig!

Ian Paice van Deep Purple stapt op tram 7! 

Daarmee sluit hij zich aan bij een clubje van muzikale toppers, die ouder zijn dan je zou denken. Om er maar enkele te noemen: Cher (72), Paul Simon (77), Neil Young (73) en Paul McCartney (76). Maar ook muzikaal gezien mag Ian Paice zich tot de hoogste regionen rekenen. Voor wie de naam geen belletje doet rinkelen, geen nood! We geven een overzicht van een indrukwekkende carrière.

Ian who? Ian Paice is de drummer van de Britse hardrockband Deep Purple. De band heeft geen introductie nodig: samen met groepen zoals Led Zeppelin en Black Sabbath zijn ze pioniers in hun genre. Geef eender wie een gitaar en velen zullen spontaan de gitaarriff van Deep Purple’s bekendste hit beginnen spelen: ‘Smoke On The Water’.


Maar wat is het verhaal van Ian Paice binnen deze legendarische band? Het zal je misschien verwonderen, maar zijn allereerste keuze qua muziekinstrument was… viool! We horen je al denken dat zo’n instrument toch verre van gepast is voor een hardrockcarrière. Dat is exact wat Ian zelf dacht, dus op zijn 15de koos hij voor een instrument met een veel hoger hardrockgehalte: het drumstel. Maar wie denkt dat strijkers en hardrock niet samen gaan, kan best eens naar deze versie van ‘Smoke On The Water’ luisteren.

In zijn jeugd speelde Ian Paice in verschillende groepjes vóór Deep Purple. In 1968 werd de band opgericht door Jon Lord en, samen met Nick Simper en Rod Evans, maakte Ian Paice deel uit van de originele bezetting van de band. Leuk weetje: de band veranderde enkele keren van samenstelling, maar Paice overleefde als enige alle veranderingen en bleef rotsvast achter zijn drums zitten.

De doorbraak in Europa voor Deep Purple kwam met het album ‘Deep Purple in Rock’, waarmee de band zich op de muzikale kaart zette. ‘Black Night’ werd één van hun eerste hits en was vooral populair in het Verenigd Koninkrijk.


Ian Paice heeft nog steeds een hoog aanzien in zijn stiel. Op de lijst van beste drummers allertijden van muziekmagazine Rolling Stone staat hij op plaats 21. Vorig jaar speelde Deep Purple op Graspop Metal Meeting, waar bleek dat de Britse rockers het nog steeds in zich hadden. De band is bezig aan een tournee, die helaas niet in België langskomt, maar wel in enkele buurlanden...

Alle tourdata en locaties zijn te vinden op de website van de band.

Happy birthday, Ian!29/06/2018