Hollywoods bekendste benen zijn jarig!

Weinig actrices (of acteurs) zijn zo vereeuwigd in één filmbeeld als Sharon Stone. Dat beeld, waarin de Amerikaanse actrice haar benen ontkruist en opnieuw kruist, is afkomstig uit ‘Basic Instinct’, de erotische thriller van regisseur Paul Verhoeven uit 1992. Ook zij, die de film nog nooit gezien hebben, zijn al in contact gekomen met het fragment en weten hoe de vork in de steel zit: Stone draagt geen ondergoed in de scène. Laten we één misconceptie wel voor eens en altijd uit de wereld helpen: Sharon Stone is zoveel meer dan die ene scène.

Het mag niet verbazen dat de beeldschone Stone haar carrière eind jaren ’70 begon met modellenwerk. Al snel wilde ze echter meer. Ze besloot daarom de stekker uit haar modellencarrière (en haar studies) te trekken en verhuisde naar New York. Daar mocht ze debuteren in een klein rolletje in ‘Stardust Memories’, een film van de gevierde/verguisde Woody Allen. Traag maar zeker werkte Stone zich doorheen de jaren ’80 op naar de hoogste regionen van de acteerwereld, met o.a. rollen in het vierde deel van de ‘Police Academy’-franchise. 

In 1990 was het dan eindelijk zover: Stone mocht zich meten met één van de grote sterren van het moment, Arnold Schwarzenegger. Dat deed ze in ‘Total Recall’, een film van de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven. De film werd goed onthaald, zowel door publiek als door critici, en Stone mocht zich stilaan tot de groten van Hollywood rekenen. Al duurde het nog twee jaar, tot ‘Basic Instinct’, vooraleer dat definitief het geval was. 

Hoewel er vaak (te zeer) gefocust wordt op de benen (en het verdere uiterlijk) van Stone, zijn haar acteertalenten zeker niet te onderschatten. Zo was Stone in 1996 genomineerd voor de Oscar voor Beste Actrice voor haar rol in Martin Scorcese’s misdaadfilm ‘Casino’. Stone moest de duimen leggen, maar ze won dat jaar wel een Golden Globe voor haar rol, tot nog toe haar enige, al heeft ze wel al vier(!) nominaties verzameld. Ook op het kleine scherm heeft Stone zich al bewezen: zo won ze voor haar gastrol in ‘The Practice’ een Emmy Award in 2004. Een jaar later werd ze in Frankrijk ook tot de adel verheven voor haar bijdrage aan de audiovisuele kunsten.

Ook op haar 60e blijft Stone tot de verbeelding spreken. En dat zal nog een tijdje zo blijven. Dit jaar alleen al zal Stone meespelen in vier film en twee series. Of, zoals James Cordon het een paar jaar geleden nog zong, in een duet met Stone: ‘She’s Sharon Stone, Bitch!’
10/03/2018