Hoe klonken de eighties?

De jaren '80 werden gekenmerkt door de opkomst van de popmuziek en zijn iconische popsterren.

Door de oprichting van muziekzender MTV werd de muziekwereld behoorlijk door elkaar geschud en werd er een nieuwe vorm van marketing binnen de muziekwereld ontwikkeld.

Een overzicht van de vijf populairste muziekstijlen uit de jaren '80:

Pop

De jaren '80 betekenden de triomftocht van de popmuziek. Catchy deuntjes werden gesmaakt door jong en oud, en artiesten als Madonna, Michael Jackson, Prince en Whitney Houston werden wereldwijd aanbeden.

Vooral de muziekzender MTV had een enorme impact op de popmuziek. Het totaalpakket van de popster kreeg meer en meer vorm. Vanaf toen draaide het niet enkel meer om de stem, maar werden de looks & personality van de artiest in de kijker gezet. De blauwdruk werd toen gezet van hoe een hedendaagse popster ontstond en naar de top steeg.


Hip-Hop/Rap

In de eighties stonder er grootse veranderingen op til. Hoewel MTV eerst weigerde om videoclips te spelen van zwarte artiesten, stuurde de muziekzender haar beslissing bij, na hevige kritiek. Zo kwamen hip-hop-artiesten als Run DMC en LL Cool J in the picture. Zij legden als eerste de basis voor heel wat opkomende hip hoppers. Samples van bestaande nummers, beatboxen, leuke deuntjes en maatschappelijk relevante teksten zorgden voor een nieuwe wind door de muziekwereld. De Beastie Boys waren de eerste blanke variant, en Salt 'N Pepa de eerste vrouwengroep, in het wereldje van swag, baggy pants en golden chains.


New Wave

New Wave ontstond in de seventies, maar bereikte zijn piek in de eighties. Het eigenzinnige genre met een allegaartje aan artiesten, waaronder The Cure, Talking Heads, OMD, Duran Duran, Culture Club, Billy Idol en Blondie ging duchtig de concurrentie aan met de populaire popmuziek. Typisch was de futuristische klank of de geleende sound van de punk rock.

Ook hier zorgde de kledingstijl van de artiesten voor heel wat inspiratie bij fans.


Hair Metal

In de seventies was er Glam Rock, en in de eighties kregen we daar nog een variant bij: Hair Metal. Een vleugje pop, een vleugje rock én een catchy refrein... en zo werd Glam Rock een hit. Het genre kreeg z'n naam door de lange haren, het gebruik van eyeliner en de androgyne look van de frontzangers.
Pioneers van het eerste uur: Bon Jovi, Van Halen, Aerosmith, Poison en Guns 'n Roses


Charity music

Niet zozeer een genre, maar eerder een nieuw fenomeen dat opdook in de eighties, was muziek ten voordele van een goed doel. Een artiest was niet langer iemand die muziek maakte, maar hij werd ook gezien als een sociaal rolmodel. Met je talenten iets doen voor het goede doel werd de ultieme blikvanger.

'We Are The World' van Michael Jackson en Lionel Richie, of Band Aid's 'Do They Know It's Christmas?' bleken een schot in de roos. De lancering van de singles ging gepaard met groots opgezette tv-shows om de kijkers aan te zetten tot donatie. Deze tactiek wordt vandaag nog steeds toegepast.14/05/2018