Gelukkige verjaardag, Bill Withers!

Wat een ‘Lovely Day’ is het vandaag: soullegende Bill Withers wordt namelijk 80!


Withers was echter niet zijn hele leven muzikant. Op jonge leeftijd had hij verschillende kleine jobs om zijn moeder financieel te steunen. Toen hij 17 werd, ging hij bij de marine. Hij werd in het Verre Oosten geplaatst en ontdekte daar gaandeweg zijn passie voor zingen. Tien jaar later besloot hij om de daad bij het woord te voegen en hij verhuisde naar Los Angeles, om het daar te maken als muzikant. Om de kost te verdienen -in afwachting van zijn grote doorbrak- nam hij een job aan als… toiletzetter in Boeing-vliegtuigen. Niet elke carrière heeft dus een glamoureuze start!

Gelukkig werd hij al snel ontdekt als een man met veel capaciteiten én een prachtige stem. Hij kreeg een contract bij Sussex Records, wat het begin van zijn (uiterst succesvolle) carrière betekende.

Nog steeds heeft Withers een grote invloed op de playlist van radiozenders wereldwijd. Denk maar aan classics als Ain’t No Sunshine’, ‘Lean On Me’, ‘Just the Two of Us’, 'Use Me' en ‘Grandma’s Hands: stuk voor stuk nummers, die nog steeds grijsgedraaid worden. 

Sinds 1985 is Bill Withers op pensioen en blijft hij voornamelijk uit de spotlight. In 2015 werd hij opgenomen in de gerenommeerde Rock and Roll Hall of Fame. Hij heeft ook drie welverdiende Grammy Awards in zijn kast staan. 04/07/2018