Geen traantjes voor Tears For Fears

Traantjes van geluk voor Tears For Fears. Het is exact 35 jaar geleden dat de band z'n debuutalbum uitbracht.

'The Hurting' bracht de band meteen op het wereldtoneel. De donkere synthpop van Roland Orzabal en Curt Smith bereikte een miljoenenpubliek dankzij debuutsingle 'Mad World'. Zelfs na 35 jaar klinkt dat nummer nog steeds bekend in de oren, niet in het minst door de cover van Gary Jules. Die was te horen op de soundtrack van de film 'Donnie Darko', uit 2001.

Dat 'Mad World' klinkt heel donker en duister, en dat heeft een specifieke reden. De toen 19-jarige songschrijver Roland Orzabal wou een new wavenummer schrijven zoals 'Girls On Film', van het toen hyperpopulaire Duran Duran. Hij nam zijn akoestische gitaar en begon de akkoorden van het nummer bijeen te rapen.

Het nummer zou eerst een B-kantje worden van 'Pale Shelter', maar de platenfirma kon de band toch overtuigen om 'Mad World' naar voren te schuiven. Met succes, want mede dankzij het succes van het nummer, werd 'The Hurting' een succesalbum. Twee jaar later zou de band de wereld helemaal veroveren met 'Songs From The Big Chair'.07/03/2018