France Gall (70) overleden

De Franse zangeres France Gall is overleden. Ze stierf aan de gevolgen van een longontsteking, op een vroege zondagmorgen in een ziekenhuis in Parijs.

Isabelle Gall werd op 15-jarige leeftijd een ster in Frankijk. Het was 1963 en ze scoorde een hit met 'Ne sois pas si bête'. Twee jaar later, in 1965, won ze voor Luxemburg het Eurovisiesongfestival met de onvervalste classic 'Poupée de cire, poupée de son'. 

Serge Gainsbourg, die het nummer voor haar schreef, was echter niet onder de indruk. Kort erna stopte hij de samenwerking, mede omdat hij in Jane Birkin een nieuwe muze had gevonden. Gall stortte zich in verschillende relaties, ondermeer met Julien Clerc en Claude François. Toen die laatste romance op de klippen liep, schreef hij een nummer over de stormachtige relatie. 'Comme d'habitude' werd een evergreen, ondermeer door de versie die Frank Sinatra opnam: 'My way'.

Haar liefdesleven viel in een definitieve plooi toen ze in 1973 haar toekomstige man Michel Berger leerde kennen. Samen bouwden ze een gezin uit, en vond ze rust in haar professionele leven. De jaren '80 waren voor haar een aaneenschakeling van hits: 'Il jouait de piano debout' (over de rock'n roll-pionier Jerry Lee Lewis), 'Babacar' (gecoverd door Kate Ryan), 'Débranche' (een subtiele inspiratiebron voor 'Breek uit jezelf' van Wim De Craene) en 'Ella elle l'a', een ode aan jazz-zangeres Ella Fitzgerald.

Vanaf de jaren '90 verscheen Gall maar zelden in het openbaar. Zowel haar man als haar dochter Paulette overleden op korte termijn. Zelf werd bij haar borstkanker vastgesteld, een ziekte die enkele jaren geleden terug opdook. Sinds midden december lag ze in het ziekenhuis met longproblemen. Daar overleed ze zondagochtend.

Volgens haar woordvoerder is ze nu in 'le paradis blanc', een verwijzing naar een nummer van Michel Berger. Frankrijk verliest voor de tweede keer op korte termijn een muzikaal icoon.07/01/2018