Feest voor David La Chapelle

De Amerikaanse fotograaf en videoclipregisseur David La Chapelle wordt vandaag 55 jaar. La Chapelle staat vooral bekend om zijn surrealistische en kleurrijke foto’s van bekende artiesten zoals Michael Jackson, Whitney Houston, Elton John, Britney Spears en Lady Gaga. 

 

Naast fotograaf is David La Chapelle ook regisseur van een aantal videoclips van heel bekende nummers. Zo staan onder andere videoclips van Whitney Houston , Christina Aguilera, Elton John, Florence + The Machine en Gwen Stefani op zijn naam. 

In 1980, toen David La Chapelle nog maar 17 jaar was, ontmoette hij kunstenaar Andy Warhol. Andy Warhol was destijds hoofd van het magazine 'Interview' en bood La Chapelle daar een job aan. Hij zou tegen La Chapelle gezegd hebben dat hij zijn eigen ding mocht doen, zolang iedereen er maar goed uitzag. Het succes bleef niet uit en al snel verschenen zijn foto’s op de voorpagina’s van bekende magazines zoals GQ, Vanity Fair en Vogue. 

De foto’s die David La Chapelle later maakte van celebrities, bundelde hij samen in twee boeken genaamd ‘Lost + Found’ en ‘Good News’.

 

David La Chapelle vond het belangrijk dat de foto’s die hij van bekende personen maakte, niet enkel dat waren. Hij vond dat hij een soort verantwoordelijkheid had om ook maatschappelijke problemen aan te kaarten in zijn foto’s. Zo poseerde zangeres Katy Perry ooit verkleed als zeemeermin voor de lens van La Chapelle, terwijl ze op een berg afval zat. 

Een man met oog voor mooie dingen en een duidelijke missie dus.

Gelukkige verjaardag, David!11/03/2018