Een ode aan Henny Vrienten? Doe Maar!

40 jaar Doe Maar (al vervoegde hij zelf pas de band in 1980) en zijn eigen 70e verjaardag: 2018 is een topjaar voor Henny Vrienten!

Vrienten de Nederlandse McCartney noemen is geen overdrijving. Doe Maar was namelijk ontzettend populair begin de jaren '80. 'Beatlemania' was er bij momenten niets tegen. Vooral tienermeisjes waren dol op de invloeden van ska, punk en reggae in het repertoire van de popgroep.

'32 Jaar (Sinds 1 Dag Of 2)', 'Doris Day', 'De Bom', 'Pa', noem maar op: het zijn stuk voor stuk tijdloze classics, die de eighties buitengewoon goed overleefd hebben. 

Zoveel kon (aanvankelijk) niet gezegd worden over de band zelf. Na amper 4 albums en evenveel jaren succes maakten Vrienden en (niet langer) vrienden in 1984 een einde aan Doe Maar. Er waren redenen genoeg om de stekker uit de band te trekken, maar één reden bleek de druppel te zijn: het publiek was te hysterisch geworden, vonden de heren, waardoor er een enorme kloof ontstaan was tussen band en fans. Al waren ook een gebrek aan inspiratie voor nieuw muziek en interne ruzies over o.a. royalty's belangrijke redenen in de split van de groep.

Gelukkig betekende dit niet het einde van de band. Eind jaren '90 vond er een eerste eenmalige(?) reünie plaats, die allesbehalve eenmalig zou blijken. Sindsdien kwam de band nog meermaals samen voor concertreeksen en er kwam ook nieuwe muziek.

De mannen van Doe Maar kregen daarnaast ook nog hun eigen musical in 2005. En of die populair was: duizenden en duizenden fans daagden op én de musical kreeg zelfs een prestigieuze publieksprijs voor 'Musical Van Het Jaar'.
27/07/2018