Doe Maar op z'n best

Begin jaren '80 was Doe Maar de populairste groep uit de Lage Landen. De Doe Maar-mania was zelfs zodanig groot geworden dat de leden niet meer ongestoord over straat konden lopen.

Toch slaagden ze er in om in 1982 de studio in te duiken voor hun vierde - en een tijdlang laatste - langspeler. Met '4us' (lees: virus) probeerde de band een volwassener imago na te streven. In plaats van wild om hen heen te schoppen, brachten ze hun boodschap genuanceerder.

Nu ja, genuanceerder. Met titels als 'Je Loopt Je Lul Achterna' en 'Heroïne' zou je dat toch met een korreltje zout kunnen nemen. Heel wat ouders namen aanstoot aan het album, en brachten het zelfs terug naar de winkel. 'Pa' werd dan weer een grote hit.

Het werd zelfs hun laatste nummer één. In 1984 gaf de band er de brui aan. De band was té populair aan het worden: het was tijdens de concerten zo druk dat de mannen dachten dat het écht eens verkeerd zou lopen. Henny Vrienten voelde zich er ook niet comfortabel bij dat het heel jonge publiek 'je loopt je lul achterna' meezong.

Tijdens de opnames van het vijfde studioalbum ging de band uit elkaar. Het was wereldnieuws in Nederland: de split was het hoofdpunt in het toch serieuze NOS-journaal.

In 2000 kwam de band weer bij elkaar, en spelen nog steeds samen. Zo kan je ze dit jaar drie keer aan het werk zien in ons land. Met op de setlist ongetwijfeld hun aanstekelijke hits van op '4us'. 

PS: nog één weetje? '4us' is het allereerste album van een Nederlandse groep dat op CD verscheen!11/03/2018