Depeche Mode for dummies!

Depeche mode strijkt binnenkort neer in de Ziggo Dome in Amsterdam. Op onze zender kan je exclusieve tickets winnen voor het concert, inclusief een hotelovernachting en treintickets.

Zegt die prijs je niets? Dan ben je duidelijk nog niet helemaal op de hoogte van Depeche Mode.  Er zijn immers redenen genoeg om fan te zijn van deze Britse band!

We zetten ze even op een rijtje met de letters van de bandnaam aan het begin van elke zin!

David Gahan, de frontman van Depeche Mode, heeft een uniek stemgeluid. En dat hebben muziekfans en -critici geweten. Zo riep het Britse muzikmagazine Q hem uit tot de nummer 73 in hun lijst van 'beste zangers ooit' en tot nummer 27 in hun lijst van 'beste frontmannen' ooit.

Elektromuziek: in dat genre is Depeche Mode ongetwijfeld een grondlegger. Zij stonden aan de wieg van de new wave-/synthpoprevolutie van begin de jaren '80.

Pet Shop Boys, No Doubt, Lady Gaga, Muse, The Killers, Arcade Fire, Bloodhound Gang, Linkin Park,... Noem maar op: het zijn stuk voor stuk artiesten die aangeven zwaar beïnvloed te zijn door het werk van hun idolen van Depeche Mode.

Elk studioalbum dat Depeche Mode al heeft uitgebracht -dat zijn er veertien-, kwam in de top 10 terecht in de albumcharts van thuisland Groot-Brittannië. Twee albums haalden de eerste plaats, drie albums raakten tot op plaats nummer twee.

Corbijn, Anton Corbijn om volledig te zijn. Met deze Nederlandse fotograaf en videoclipregisseur maakte Depeche Mode iconische clips, die nog een extra laagje gaven aan hun reeds fantastische muziek. Komende maandag mag je op de Nostalgiewebsite een artikel verwachten over deze unieke samenwerking.

Honderd miljoen verkochte platen. Meer zelfs: ze gaan richting de 125 miljoen. Zoveel platen verkocht de band al sinds zijn oprichting in 1980.

Eindelijk: vorige maand werd bekend gemaakt dat Depeche Mode genomineerd is voor de 'Rock and Roll Hall of Fame'-ceremonie van 2018. Begin volgend jaar weten we of ze het halen.


Maar liefst 10 'greatest hits'-albums, in allerlei vormen en maten, heeft de band doorheen de jaren uitgebracht. Meer dan terecht natuurlijk, want ze hebben meer dan genoeg steengoede muziek gemaakt om 4 verzamelaars vlot te vullen.

Over the top: zo kan je Depeche Mode bij momenten ook omschrijven. Tijdens hun 'Devotional Tour', die in 1993 plaatsvond, tourde de band met een extra grote crew, waar ook een psychiater en een drugsdealer deel van uitmaakten.

Dat de mannen van Depeche Mode een groot hart hebben, is al vaak gebleken. Zo ondersteunen ze o.a. de organisaties 'MusiCares', de Britse organisatie voor kankeronderzoek en de 'Teenage Cancer Trust'.

Een splinternieuw album, 'Spirit', kwam in maart van dit jaar uit. Het was opnieuw een succes: het album haalde de top 5 in België, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en nog dozijnen andere landen.27/11/2017