Depeche Mode ❤️ Anton Corbijn

Het is een fantastisch verhaal: Depeche Mode en fotograaf Anton Corbijn. Al sinds 1981 werken de twee hand in hand.

Anton Corbijn werd geboren in het Nederlandse dorpje Strijen. Hij start zijn carrière als fotograaf nadat hij Herman Brood ziet optreden. Al gauw is hij aan het werk voor magazines als Oor en het Londense NME. Op die manier kreeg hij de grootste sterren voor zijn lens: David Bowie, Bob Dylan, Bruce Springsteen, Kim Wilde, Clint Eastwood, Annie Lennox. Daarnaast werd hij ook gevraagd om hoezen te maken voor U2 ("The Joshua Tree" als bekendste voorbeeld), Nick Cave, Bryan Adams, The Rolling Stones, R.E.M., en zoveel anderen.

In 1981 ontmoet hij Depeche Mode aan een opnamestudio vlakbij London Bridge. Op die eerste foto staat Dave Gahan voorop in een felgekleurd roze shirt, terwijl de andere leden wat achter hem aan troepen. Corbijn maakt daar de beslissing om Gahan wat onscherp te maken en te focussen op zijn bandleden. Een onverwachte foto, die de aandacht trekt van de band. 

Een aantal jaar gaan voorbij, maar Corbijn wijst de band af. Hij vindt ze te poppy, niet duister genoeg. Maar de band geeft niet op. Ze nodigen hem uit om een videoclip te maken voor 'A Question Of Time', en Corbijn is geïntigreerd. In slechts enkele uren blikken ze de clip in. Het verandert de blik van de band: "Op dat moment hadden we enkel samengewerkt met hippe mensen en die maakten afschuwelijke video's. Maar daar was Anton, en hij gaf onze muziek dat visueel kantje dat ons ook dat niveautje hoger duwde." Tot op de dag van vandaag maakt hij de videoclips van de band.

Het was het begin van een steeds nauwer wordende samenwerking, die nu al meer dan 35 jaar duurt. Gahan en Corbijn zijn ondertussen ook vrienden geworden. Ook al zal je ze niet gauw samen op een foto betrappen, en dat heeft een goeie reden: "Dave is zo knap dat iedereen die er bij staat er als een loser uitziet."29/11/2017