De supersubs van de rockmuziek

Schokkend nieuws vanuit het Fleetwood Mac-kamp: gitarist Lindsey Buckingham gaat niet meer mee op tournee. Of hij nu ontslagen is of zelf opgestapt, is nog niet helemaal duidelijk. Wat wel zeker is dat Neil Finn, frontman van Crowded House, hem zal vervangen.

In het voetbal hebben ze daar een speciale term voor: een supersub, een invaller die zelf een ster is, en met zekerheid een sterke muzikant kan vervangen. En in de geschiedenis van de popmuziek zijn er nog zo’n voorbeelden te vinden.


The Rolling Stones en Ronnie Wood (Faces)

Zeggen dat Ron Wood goed bezig was, is een understatement. Hij had al drie soloalbums op zijn naam staan, en speelde samen met Rod Stewart de pannen van het dak met (Small) Faces. Tot plots, in 1974, Mick Taylor uit The Rolling Stones stapt. Keith Richards denkt aan zijn goeie vriend Ronnie, nodigt hem uit om mee te spelen op ‘Black and Blue’, en de rest is geschiedenis. 

Black Sabbath en Ian Gillan (Deep Purple)

Dat de mannen van Black Sabbath nog al eens durfden laten  gaan, is een understatement. Maar zelfs voor hen werden de capriolen van Ozzy Osbourne in 1979 te veel. Hij werd opgevolgd door Ronnie James Dio, maar die hield het maar een paar jaar vol. Enter Ian Gillan, die met Deep Purple net in een luwe periode zat. Voor fans van Spinal Tap: tijdens de daaropvolgende tour had de groep het idee om een replica van Stonehenge op het podium te zetten. In plaats van 15 voet hoog maakte de tourmanager er eentje van 15 meter.

AC/DC en Axl Rose (Gun ‘N Roses)

In 2016 moest AC/DC plots tien concerten afzeggen. De reden: zanger Brian Johnson had van de dokter te horen gekregen dat hij onmiddellijk moest stoppen, of dat hij anders doof dreigde te worden. Gelukkig vond de band een vervanger in Axl Rose. Zelfs met een eigen reünietournee én een gebroken been klaarde hij de klus moeiteloos. Er zijn zelfs geruchten dat de band samen in de studio zit om een nieuw album op te nemen. Wordt ongetwijfeld vervolgd. 

The Yardbirds en Jimmy Page (Led Zeppelin)

The Yardbirds ken je wellicht van ‘For Your Love’. Maar wist je ook dat Eric Clapton verantwoordelijk is voor die geweldige riff? In 1965 stapte hij uit de band, om vervangen te worden door achtereenvolgens Jeff Beck en Jimmy Page. Die laatste zou The New Yardbirds later omvormen tot het geluid van een loden zeppelin.

dEUS en Mauro Pawlowski (zichzelf)

Eerlijk, weet iemand nog hoeveel leden dEUS al heeft gehad? In ieder geval, toen Craig Ward in 2004 uit de groep stapte, moest Tom Barman opnieuw op zoek naar een nieuwe gitarist. Hij ging aankloppen bij zijn kameraad Mauro, die in de voorbije twintig jaar quite a name had opgebouwd in Vlaanderen. Die bezetting was trouwens een all star band, want ook drummer Stéphane Misseghers (Soulwax) en Alan Gevaert (2 Belgen, Arno) hadden al een ferme staat van dienst. Mauro bleef uiteindelijk 13 jaar bij de band, en werd met een magistraal concert in de Lotto Arena uitgewuifd.10/04/2018