De stem die Stax redde

Exact 50 jaar stierf de toen 26-jarige Otis Redding.

De getalenteerde zanger was op dat moment de belangrijkste artiest van Stax Records. Niet alleen als zanger, maar ook als songschrijver. Hij schreef zijn eigen nummers - ongezien voor die tijd. Zo pende hij in 1965 een ode neer voor de voruw, waarin hij voor erkenning en respect pleit: 'Respect', misschien wel het bekendst in de versie van oerstem Aretha Franklin. 

Op een winterdag in 1967 schreef hij zijn bekendste liedje: '(Sittin' On) The Dock of the Bay'. Al was niet iedereen er gek van: hij moest zowel zijn label, producer én band overtuigen om het nummer op te nemen. Zij vreesden dat het nummer 'niet Stax' en 'niet R&B' genoeg klonk. Redding wist welke hit hij in handen had, en zette door. Al was er geen tijd meer om de laatste strofe op te nemen. Die nam hij dan maar al fluitend op.

Slechts enkele dagen later raakten hij en zijn band betrokken in een vliegtuigcrash. Het vroegtijdige einde van een grote meneer. 'The Dock of the Bay' werd postuum uitgebracht en werd een gi-gan-ti-sche hit. Die Otis Redding had helemaal gelijk.10/12/2017