De pijnlijkste vergissing van 1962

Alle begin is moeilijk. Zelfs als je The Beatles bent.

In september 1962 bracht de groep met ‘”Love Me Do’ hun allereerste single uit. Het nummer bereikt de 17e plek in de hitlijsten. Niet slecht voor een beginnend groepje.

Superfan David John Smith wou dan ook dat zijn lievelingsgroep een kans kreeg op de televisie. Hij schreef een brief naar de BBC, waarin hij de groep prees. Die producers dachten dat ze te maken hadden met de manager van het kwartet, en nodigde hen prompt uit voor een auditie.

Totale verwarring dus bij David, wanneer hij een brief terugkrijgt. Hij stuurt hem door naar manager Brian Epstein, die de jongens mobiliseert. Een optreden in het Liverpoolse the Carn wordt afgezegd, want het viertal moet die dag in Londen zijn.

Tien minuten – vier nummers – krijgen The Beatles om zich te bewijzen voor een panel van Britse televisieproducers. Helaas, ze krijgen nul op het rekest. De performance van The Beatles wordt vriendelijk maar kordaat naar de prullenbak verwezen.

Spijtig voor hen, want slechts enkele maanden later breekt de groep helemaal door. Gelukkig omarmt de BBC hen vrij snel daarna, en zijn ze een graaggeziene gast op radio en tv tot ver na hun breuk in 1970.23/11/2017