De nieuwe Star Wars is er!

Sinds de Star Wars-franchise enkele jaren geleden voor enkele miljarden opgekocht werd door Disney, is er nieuw leven geblazen in de filmreeks. 

Star Wars, dat oorspronkelijk bestond uit 2 trilogieën -uitgebracht in de periodes 1977-1983 en 1999-2005- ging nog een trilogie krijgen én een reeks spin-offs, zo kondigde Disney toen aan. Ze hielden daar hun woord in het bedrijf van 's werelds bekendste muis, want sinds 2015 lijkt een Star Wars-film in de kerstperiode een jaarlijkse traditie geworden. Na een zevende deel van de filmreeks in 2015 en een spin-off in 2016, verschijnt deze week deel 8 in de filmreeks in onze cinemazalen. 'The Last Jedi' heet de nieuwste telg in de familie.

Goed nieuws dus, al is er ook een bitter kantje. Dit zal de laatste film zijn, waarin Carrie Fisher deel uitmaakt van de cast. Fisher overleed eind vorig jaar immers op 60-jarige leeftijd, net na het afronden van haar opnames voor 'The Last Jedi'. Een hartaanval werd haar fataal. Om deze gebeurtenis extra in de verf te zetten, is deze nieuwe Star Wars-film officieel opgedragen aan Carrie Fisher, die voor altijd in het hart van elke Star Wars-fan zal zitten als de charmante, sexy, maar toch strenge Princess Leia.

Met deze ode aan Fisher neemt de filmwereld afscheid van een filmicoon, dat, ondanks haar eerder beperkte aantal (grote) rollen, er toch in geslaagd is één van de meest herkenbare filmpersonages ooit te vertolken. Miljoenen fans zullen wereldwijd voor een laatste keer genieten van Leia, want de film wordt zonder enige twijfel een kassucces. Waarom dat nu al vaststaat? Het vorige deel uit de filmreeks haalde 2 miljard euro op en is daarmee de op 2 na meest succesvolle film ooit (na 'Avatar' en 'Titanic'). 12/12/2017