De jaren '80 in film

Deze week keren we terug naar de jaren '80 in onze Big 5. En dat doen we, zoals steeds, ook wat betreft de films van dat decennium.


Een overzicht van de populairste films in de jaren '80:


E.T.: The Extra Terrestrial (1982)

"E.T., phone home": iedereen ging overstag voor het buitenaardse wezentje, dat met behulp van zijn vriendje Elliott de weg terug naar huis zocht. Vooral de scène, waarin ze samen met de fiets naar de maan vliegen, blijft iedereen bij. Wist je trouwens dat de film geïnspireerd was op Spielbergs eigen fantasievriendje (dat hij creëerde tijdens de scheiding van zijn ouders)?Rambo (1982)

Opgepompte spieren, een tanktop, een survivalmes en een machinegeweer, ... meer had Vietnamveteraan Rambo niet nodig om te overleven in de jungle. Het concept leverde genoeg inspiratie op voor 4 succesvolle films. En enkele weken geleden raakte bekend dat er een vijfde film op komst is! De 71-jarige Sylvester Stallone zal dan voor de allerlaatste keer in de huid van Rambo kruipen.Ghostbusters (1984)

In de 80's hadden ze iets met het buitenaardse/bovennatuurlijke. Na het ruimtewezentje E.T., werd er ook een klopjacht gehouden op spoken. En wie moest je daarvoor bellen? De Ghostbusters natuurlijk! 

De film met bijhorende soundtrack bereikte een sterrenstatus en werd veelvuldig gebruikt in andere programma's. In 2016 kreeg de film trouwens een remake met een volledig vrouwelijke cast. Indiana Jones (1981)

Naast oorlogsveteranen en spokenjagers hadden we ook nog de ontdekkingsreiziger Indiana Jones. Gewapend met zweep en hoed, ging hij de strijd aan met de nazi's.
Het verhaal 'wie vindt als eerste de schat', trok jong en oud naar de bioscoop. En ook deze film kreeg de daaropvolgende jaren meerdere vervolgfilms. Zo staat er zelfs nog een gepland voor 2019. Wie denk je dat het meeste volk zal trekken naar de bioscoop: Indiana Jones of Rambo?Top Gun (1986)

Ter land, ter zee en in de lucht: Tom Cruise mocht in 1986 een pilotenplunje aantrekken om de rol van gevechtspiloot Maverick te vertolken in Top Gun. Het maakte de acteur razend populair bij het vrouwelijke publiek. Ook het Oscarwinnende nummer 'Take My Breath Away' van Berlin werd een grote classic.

Films uit de jaren '80 blijken nogmaals ontzettend hot, want ook Tom Cruise zal in 2019 opnieuw de lucht in gaan als Maverick.15/05/2018