De iconische singles van Thriller
Een van de meest iconische platen ooit wordt 35 jaar. We hebben het natuurlijk over Thriller van Michael Jackson, die in 1982 de muziekwereld helemaal op zijn kop zette. Thriller bracht 7 singles met zich voort, die stuk voor stuk even memorabel zijn.

Wanna Be Startin' Somethin' 
De best verkochte plaat aller tijden start met Wanna Be Startin’ Somethin’. De song is geschreven door Jackson zelf en de zanger speelt in de song ook een instrumentale gastrol. Hij speelt namelijk ‘bathroom stomp board’, een stuk multiplex afkomstig uit zijn eigen badkamer. Je hoort het gloriemoment van de plank ergens in het midden van de song.

The Girl Is Mine 
“Paul, I think I told you, I’m a lover, not a fighter” zingt Michael Jackson op het einde van The Girl Is Mine, het muzikale duel dat hij uitbracht met Paul McCartney. Het duet vertelt het (fictieve) verhaal van twee mannen die vechten voor hetzelfde meisje. Het meisje werd later een metafoor voor de rechten van de Beatles-catalogus, die MJ afsnoepte van McCartney. Het kwam nooit meer goed tussen de twee.

Thriller (feat. Vincent Price)
Wie aan Thriller denkt, haalt sowieso de legendarische videoclip voor de geest. Die was destijds de langste en duurste clip ooit gemaakt, tot MJ later zijn eigen records verbrak. De clip werd geregisseerd door John Landis. Die regisseerde eerder al An American Werewolf in London en The Blues Brothers.

Beat It  
Beat It is DE rocksong van de King of Pop. De catchy baslijn, de fantastische gitaarsolo van Eddie Van Halen en een magnifieke videoclip; alles klopt aan het nummer. Het won dan ook terecht de Grammy voor song van het jaar. Heel het album werd trouwens overladen met Grammy’s! Billie Jean won de Grammy voor beste R&B-song en Thriller kreeg de eer van Beste album van het jaar. In totaal kreeg het album 8 Grammy's. Tot 5 jaar geleden het meeste dat een artiest ooit op een avond mee naar huis mocht nemen. 

Billie Jean  
De eerste keer dat de naam Billie Jean valt, is in Wanna Be Startin’ Somethin’ maar de groupie gone bad kreeg ook een eigen song toegewezen. Met de song schreef MJ alle frustraties van zich af rond het meisje dat hem ervan beschuldigde haar zwanger gemaakt te hebben. 

Human Nature  
Is het u ook al opgevallen hoe goed deze song bij de tijdloze band Toto zou passen? Dat komt namelijk omdat het geschreven is door Steve Porcaro, de keyboardist van de groep. Hij kwam met het idee terwijl de band hun onsterfelijke classic ‘Africa’ aan het opnemen was. Net zoals heel wat andere nummers op Thriller, is ook Human Nature ingespeeld door de bandleden van Toto.

P.Y.T. (Pretty Young Thing)  
De zevende en tevens laatste single van het best verkochte album aller tijden is Pretty Young Thing. Over wie MJ het heeft, is onduidelijk, maar wie de vrouwelijke stemmen op zich namen, kunnen we u wel vertellen. De achtergrondzangeressen op Pretty Young Thing zijn namelijk die van de zusjes Jackson La Toya & Janet. 30/11/2017