De Grote Kleine Prince

Prince zou vandaag 60 jaar geworden zijn.

De rasartiest overleed in 2016, maar is dankzij zijn fans nog altijd springlevend. Hij leidde zo'n iconisch leven dat je er zelfs moeiteloos 60 weetjes uit zou moeten kunnen halen. Ja toch?

 1. Het is géén artiestennaam. Prince heet écht Prince Roger Nelson
 2. Prince komt uit een artistiek gezin: zijn vader was bandleider in een jazztrio dat de naam... Prince Rogers Jazz Trio droeg!
 3. Princes vader, John Nelson, gaf zijn zoon die naam omdat hij wou dat hij 'in het leven alles kreeg wat hij maar wou'. Als een echte prins dus.
 4. Die naam zal hem nog zuur opbreken. Hij neemt er in 1993 afstand van, omdat zijn naam een merk geworden is voor zijn platenmaatschappij. In de plaats daarvan kiest hij voor een onuitspreekbaar symbool.
 5. Dat onuitspreekbaar symbool kreeg wel een naam: Love Symbol #2.
 6. Wat Love Symbol #1 is, weet tot op heden niemand.
 7. Dat onuitspreekbaar symbool was trouwens een probleem voor zijn personeel, die hem dan maar gemakshalve omdoopten tot 'The Dude'.
 8. De jonge Prince sloeg al snel aan het componeren: hij schreef zijn eerste nummer toen hij 7 was.
 9. Een andere kwaliteit, zijn dansmoves, toonde hij voor het eerst op 10-jarige leeftijd, tijdens een concert van James Brown. Zijn stiefvader had hem op het podium gezet.
 10. Prince wou o-ve-ral muziek maken. Zo hield hij jarenlang een studio in Los Angeles draaiende, inclusief 10 man personeel, voor als hij plots een idee had en dat wou opnemen.
 11. Klein detail: Prince woonde toen helemaal niet in Los Angeles. Het openhouden van de studio kostte jaarlijks 500.000 euro.
 12. Hij was wel niet zo voorzichtig met zijn creaties: zo liet hij verschillende demo's en opnamebanden achter in auto's en bij vrienden thuis.
 13. Later bouwde hij in zijn Paisley Park dan The Vault, letterlijk een gigantische kluis vol met Princenummers. In die kluis zitten nog duizenden nummers klaar.
 14. Niet dat hem dat tegenhield om muziek uit te brengen: hij schreef en produceerde meer dan 600 nummers. Da's méér dan The Beatles. Eat that, Paul McCartney
 15. Nog een Beatlesgerelateerd weetje: Prince was in de buurt toen John Lennon vermoord werd in New York.
 16.  Prince heeft genoeg bijnamen om een eigen school te beginnen: His Purpleness, the Purple Purv, the Minneapolis Midget, ... zijn er maar enkele.
 17. Maar toen hij nog een kind was, noemden zijn vrienden hem Skipper. 
 18. Over purple gesproken: volgens zijn zus was niet paars maar oranje zijn lievelingskleur.
 19. Prince was niet van de grootste, maar hij kon zijn draai wel vinden op een basketbalveld.
 20. Meer zelfs: hij speelde in zijn studententijd in één van de beste teams van zijn staat. Eat that, Michael Jordan!
 21. Prince was een grote muziekfan. Meer zelfs: hij schreef vroeger fanmail naar Joni Mitchell.
 22. Mitchell kan trouwens zweren dat ze de 15-jarige Prince ooit op de eerste rij van een concert heeft zien staan.
 23. Nog een muzikale heldin voor Prince: Amy Winehouse.
 24. Ze hadden bijna samen een nummer opgenomen. Toen Winehouse hoorde dat Prince fan van haar was, liet ze optekenen dat ze 'alles zou laten vallen om met hem in de studio te staan. Desnoods speel ik een ganse dag belletjes."
 25. Nog iemand waar Prince naar opkeek: actrice Zoeey Deschanel.
 26. Hij was zo fan van haar reeks New Girl dat hij een brief schreef naar haar, met de gevleugelde woorden: "I only watch two things - the news and New Girl"
 27. In een andere brief vroeg hij aan de producenten van New girl of ze een rol wilden schrijven voor hem. Wat ze met plezier deden.
 28. Deschanel werd bovendien uitgenodigd bij Prince thuis voor... een privéles tafeltennis.
 29. Nog iemand die in aanraking kwam met Princes pingpongtalent: Michael Jackson, die naar verluidt een balletje in zijn kruis kreeg.
 30. Prince had nog een speciale hobby: rolschaatsen. En volgens The Roots-drummer Questlove was hij er uitzonderlijk goed in: "Man, he could skate as good as he could sing."
 31. Bijna had Prince meegezongen op Bad van Michael Jackson. Hij keerde echter op zijn stappen terug toen hij de eerste zin van het nummer hoorde: "Your butt is mine".
 32. "Who's singing that to whom?" was zijn belangrijkste vraag daarbij, "because you sure ain't singing that to me."
 33. Een andere samenwerking die er uiteindelijk niet gekomen is: oorspronkelijk wou Tim Burton dat Michael Jackson ook een deel van de Batman-soundtrack schreef.
 34. Prince speelde alle instrumenten op die soundtrack zélf in, op z'n eentje - iets wat hij zijn hele leven lang probeerde te doen. Wat je zelf doet, doe je beter.
 35. De enige reden waarom Prince wou meewerken aan Batman? Kim Basinger.
 36. Hij was smoorverliefd op de actrice en wou zo haar aandacht krijgen. En het is hem gelukt, want de twee hebben een jaar gedatet.
 37. Prince wou zelfs de muziekcarrière van Basinger lanceren. Hij schreef een album, en speelde alle instrumenten vol. Toen bleek echter dat de actrice niet kon zingen, en werd het album veilig weggestopt.
 38. Prince leende zijn gitaar ook aan andere artiesten. Zo speelt hij een gitaarsolo op Material Girl. Jawel, de Madonna-song.
 39. Er zouden nog veel meer Prince-opnames van dat nummer moeten bestaan, maar Madge was geen fan en ze liet alles deleten.
 40. Nog iemand die een muziekcarrière te danken heeft aan Prince: Denise Matthews, de frontzangeres van Vanity 6, en toevallig ook de vriendin van Prince op dat moment.
 41. Matthews had ook met een andere naam de geschiedenis in kunnen gaan. Prince wou het project oorspronkelijk The Hookers noemen, met als frontzangeres Vagina - uitgesproken va-geen-uh. Daar werd na een echtelijke ruzie al snel Vanity van gemaakt.
 42. Wat je zelf doet, doe je beter. Herinner je je nog de vrouwenstem op If I Was Your Girlfriend? Dat is uiteraard Prince zelf, maar onder een schuilnaam: Camille.
 43. Naar het schijnt zou er een volledig album van Camille moeten bestaan, maar die plannen werden ook opgeborgen in The Vault.
 44. De bedoeling was om ook een langspeelfilm rond Camille te maken. Volgens ons gewoon een reden voor Prince om dagenlang in drag rond te lopen.
 45. Purple Rain, de film, was zodanig succesvol dat Prince op een gegeven moment op 1 stond in de box office van film, single als album. Da's kunnen.
 46. Nog een filmweetje: Prince speelde op het huwelijk van Star Wars-regisseur George Lucas. Of hij daar een paarse lichtsabel heeft gekregen, weet niemand.
 47. Prince kende in elk geval zijn filmklassiekers: geïnspireerd door Willy Wonka verstopte hij in 2006 paarse tickets bij zijn album, waardoor 14 fans een privéconcert mochten meemaken in zijn huis in Los Angeles.
 48. Purple Rain duurde oorspronkelijk 11 minuten. Prince wou bovendien dat Stevie Nicks de tekst schreef van het nummer. Ze was helemaal bamboozled en paste. Dus schreef Prince maar zelf een tekst.
 49. When Doves Cry was de allereerste nummer 1 waar géén baslijn op te horen was.
 50. Over duiven gesproken: Prince hield effectief duiven in zijn huis. Witte, naar het schijnt, in een kooi die even groot was als het huis zelf. Volgens een journalist kon je twee verdiepingen hoger nog horen roekoeën.
 51. Nog een reden waarom je Prince niet wou als interieurarchitect: hij had in een gastenkamer een gele tuinkabouter waar vlinders op gekleefd waren. Blijkbaar een cadeautje van een vriend.
 52. Princes lievelingssnack? Dunkaroos, een koekje dat je hier helaas niet kan krijgen.
 53. Princes lievelingseten? Spaghetti met tomatensaus en een fruitsap.
 54. De combinatie lijkt ons niet zo smakelijk, maar is toch beter dan wat hij vroeger deed. In het begin van zijn carrière had hij geen geld, dus ging hij naar een McDonald's om daar te ruiken. Dat was genoeg om zijn honger even te stillen.
 55. Gelukkig had hij later geld genoeg om extravagant te doen. Zoals op tournee een vleugelpiano in je hotelkamer laten hijsen omdat je wil oefenen.
 56. Het is trouwens de schuld van Prince dat er zo'n 'Parental Advisory'-sticker op cd's en platen terug te vinden is. Hij had met Darling Nikki Tipper Gore, de ex-vrouw van voormalig presidentskandidaat Al Gore, kwaad gemaakt. Ze wou niet dat haar jonge dochter die vuile teksten hoorde.
 57. Niet dat ze daar de laatste jaren nog mee moest inzitten: toen Prince zich bekeerde tot de Getuigen van Jehova, besloot hij om zijn oude aangebrande nummers niet meer te brengen.
 58. Als Getuige ging Prince bovendien van deur tot deur om mensen te bekeren. Of hij dan ook De Wachttoren verkocht, weet niemand.
 59. Enkele dagen voor Prince stierf, stopte hij nog in een lokale platenzaak. Zijn laatste veroveringen? Een plaat van Stevie Wonder, eentje van Santana, en - uiteraard - een plaat van Joni Mitchell.
 60. Wie aan 60 weetjes niet genoeg heeft, moet eens surfen naar Princepedia. Inderdaad: His Royal Purpleness heeft zijn eigen Wikipediasite.


07/06/2018