De Berlijnse Muur als inspiratiebron

Vandaag is het 10.316 dagen geleden dat de Berlijnse Muur werd neergehaald. Dat is exact even lang als hij er heeft gestaan. Tussen 1961 en 1989 duidde die in Berlijn de grens tussen Oost- en West-Duitsland aan. En het was de inspiratiebron voor een heleboel classics. We zetten ze even op een rijtje.

David Bowie - Heroes

Eind jaren '70 woonde en werkte Bowie in het verdeelde Berlijn. Meer zelfs: vanuit zijn appartement kon hij over de Muur kijken, en zag hij de Oost-Duitse bewakers op en af wandelen. Hij fantaseert over een verliefd koppel dat aan weerszijden van de Muur woont, voor wie de liefde sterker is dan de soldaten die het proberen tegen te houden.

Nena - 99 Luftballons

In 1982 was Nena-gitarist Carlo Karges op een concert van The Rolling Stones in het westelijke gedeelte van Berlijn. Halfweg de show worden een grote hopen ballonnen de lucht in gelaten. Carlo fantaseert over de reactie van de communisten, als ze die vreemde vormen over de muur zien vliegen. Misschien denken ze wel dat ze worden aangevallen, en beginnen ze te schieten op hen?

U2 - One

Niet lang na de val van de Muur verhuist de volledige groep naar Berlijn. Ze willen de energie die in de stad hangt op plaat vastleggen. Maar dat loopt minder gesmeerd dan verwacht. in één nummer krijgen ze die boodschap van unificatie mooi verwoord: "One life / With each other / We get to / Carry each other"

Elton John - Nikita

Ook Elton John fantaseerde over de liefde in tijden van verdeeldheid. 'Nikita' gaat over de liefde van een man voor een Oost-Europese grenswachter. Een liefde die nooit beantwoord kan worden, want hij mag het andere land niet in om zijn liefde te uiten. Opvallend: Elton was in 1985 helemaal nog niet uit de kast gekomen. Nog opvallender: in 198§ kregen heel wat pasgeboren meisjes plots de oorspronkelijk mannelijke naam Nikita.

David Hasselhoff - Looking For Freedom

Eén van de meest iconische muzikale momenten bij de Berlijnse Muur. Dat is het bezoek van David Hasselhoff aan de Berlijnse Muur, op oudejaarsavond in 1989. DE muur was enkele weken ervoor gevallen, en een massa had zich verzameld om mee te zingen met hún nummer. 'Looking For Freedom' had diezelfde zomer onafgebroken op één gestaan. Het was een hymne voor zowel Oost als West, en een eerste glimp van de herwonnen vrijheid.05/02/2018