Claude François leeft. En hoe?!

Het is vandaag exact 40 jaar geleden dat Claude François op ongelukkige wijze stierf in zijn bad. Dat de eeuwige perfectionist geëlektrocuteerd werd door een lamp, weten we allemaal. De details hierover zijn immers al vaak verteld en herhaald, net als de kronieken van zijn leven.

Daarom focussen we ons vandaag op zijn invloed, die er ook na 40 jaar nog steeds is.

En of dat het geval is: Claude François lijkt alomtegenwoordig bij momenten. 

Hieronder een kort overzicht van zes wijzes, waarop Claude de afgelopen weken, maanden en jaren de aandacht van de media en het publiek naar zich toe bleef trekken.

  • Claude Jr. en Marc: zo heten de kinderen van Claude. Al stonden kranten en websites enkele weken geleden vol met een andere naam: Julie. De Vlaamse Julie Bocquet zou immers de buitenechtelijke dochter van het Franse popicoon zijn. Dat Claude van mooie dames hield, was absoluut geen geheim, maar zo’n geheime dochter: zelfs 40 jaar na datum was dat voorpaginanieuws én een gesprekje in ‘De Goeie Morgen’ waard. 
  • Livemuzikanten en een hologram van Claude: die combinatie trekt al een tijdje rond in de formatie ‘Hit Parade’. Dit Franse spektakel slaagt erin een hele reeks Franse topartiesten (met o.a. ook Dalida en Sacha Distel), die heengegaan zijn, terug te brengen op het podium. Een mooie synergie van spiksplinternieuwe technologie en Franse classics dus. 
  • Ook de filmwereld is fan van Claude. Dat bewijst de biopic ‘Cloclo’, die in 2012 uitkwam. De film vertelt het ware leven van Claude, met de goede momenten, maar ook de minder goede. Vertolker van Claude was onze landgenoot Jérémie Renier. Het resultaat was adembenemend mooi en sfeervol. De film won trouwens een César, zowat het Franse equivalent van de Oscar.
  • Comme d’Habitude’: het is en blijft Claudes grootste hit, ook al is het nummer intussen al meer dan een halve eeuw oud. Er bestaan wereldwijd ruim 1 500 versies van het nummer, met die van Frank Sinatra natuurlijk als bekendste (‘My Way’). En daardoor dikken de royalty’s serieus aan. Die zouden jaarlijks om en bij de 750 000 euro liggen.
  • Laten we ons vooral niet beperken tot zijn grootste hit. Ook de andere classics van Claude liggen nog steeds goed in de markt. M. Pokora, zowat het populairste jongerenidool van Frankrijk, slaagde er de laatste jaren in om de muziek van Claude bekend te maken bij de jongste generaties. In totaal verkocht hij ruim een half miljoen exemplaren van zijn album ‘My Way’, met daarop stuk voor stuk herwerkte classics van Claude.
  • Overal in het dorpje Dannemois, net ten zuiden van Parijs, adem je Claude in. Dat is namelijk het dorpje, waar de zanger zijn eigen privéparadijsje liet optrekken. Wanneer hij weg wilde van het podium en de media-aandacht, trok Claude naar Dannemois. Zijn ‘Moulin’ (molen) ademt die sfeer van toen nu nog steeds uit, want het volledige pand wordt uitgebaat als museum en ziet er, daardoor, uit alsof het 40 jaar geleden is. Ook de begraafplaats van Dannemois is het bezoeken waard: Claude is namelijk begraven onder een levensecht standbeeld van zichzelf. Het spreekt voor zich dat Dannemois uiterst populair is bij fans van Claude en het Franse genre.

Zet je de eerste letters van deze verschillende feitjes op een rij, dan bekom je Claudes koosnaam: Cloclo.

Want... Als er één ding duidelijk wordt door dit alles, dan is het de liefde, die we nog steeds koesteren voor Cloclo. Een liefde, die blijft, ook 40 jaar na zijn dood.

Kortom: Tu nous manque, Cloclo!
11/03/2018