'Casablanca' wordt 75!

Van 'The Terminator' tot 'E.T. the Extra-Terrestrial', van 'Dirty Dancing' tot 'Die Hard'... Heel wat filmquotes zijn minstens even bekend geworden als de films waaruit ze afkomstig zijn.

Er is echter 1 film die uitblinkt in het aantal iconische quotes. Die film is 'Casablanca', volgens velen de beste romantische film ooit gemaakt. Ook de titel van beste film uit de gehele filmgeschiedenis tout court is al meer dan eens toegewezen aan deze film, die vandaag exact 75 jaar geleden in de cinemazalen verscheen.

Dit zijn slechts enkele van de quotes uit 'Casablanca', die de eeuwigheid zijn ingegaan:

  • 'Play it once, Sam. For old times' sake.'
  • 'Here's looking at you, kid.'
  • 'We'll always have Paris.'
  • 'Of all the gin joints in all the towns in all the world, she walks into mine.'

Quotes of niet... Niemand kon in 1942 vermoeden dat 'Casablanca' een hit zou worden. Integendeel, de film kende heel wat productionele problemen en werd door cast & crew gezien als 'nog maar eens een romantische film'. Meer zelfs, de producenten van de film wilden in feite een snelle film draaien en een makkelijke winst scoren, na de invasie van de geallieerden in Noord-Afrika tijdens Wereldoorlog II. Zij waren in de verste verte niet van plan een topfilm uit te brengen.

Hoe werd de film dan toch zo iconisch? Het antwoord is simpel: de unieke en intense chemie tussen Humphrey Bogart en Ingrid Bergman lag aan de basis van de (zo zou blijken) succesformule. Bogart en Bergman waren op zichzelf al supersterren, maar in 'Casablanca' betekende hun samenwerking echt: 1 + 1 = 3. Ook de rest van de cast zette prachtprestaties neer. Dat moest ook, want de goedkope decors -de film werd volledig opgenomen in een gesloten studio in California- waren weinig overtuigend. Ook het script was ijzersterk, net als de vele onvergetelijke quotes. Tenslotte was er ook de sfeervolle muziek, zoals je hier kan horen.

Al was 'Casablanca' geen 'instant success': de film deed het commercieel redelijk, maar zeker niet super in 1942. Het waren latere generaties die de film ophemel(d)en en 'Casablanca' zijn iconische status toewezen.

'Casablanca' was, is en zal altijd een klassieker zijn. Vandaag is dan ook de perfecte dag om een filmavondje te plannen met het gezelschap van Rick Blaine en Ilsa Lund en de film te (her)ontdekken!26/11/2017