Brian Eno wordt 70

Britse muzikant en topproducer Brian Eno is 70 jaar geworden. Op zijn verjaardagsfeest zullen allicht veel grote namen uit de muziekwereld aanwezig zijn. Want in zijn carrière werkte hij met een resem memorabele artiesten samen. Hieronder een overzicht van zijn 7 meest succesvolle projecten:

Brian startte zijn carrière (1972-1973) bij Roxy Music. Hij werkte eerst achter de schermen (geluidstechniek en backing vocals), maar nam uiteindelijk plaats achter de synthesizer. Door zijn opvallende, excentrieke outfits trad hij meer en meer op de voorgrond. Roxy Music heeft o.a. de grote hit 'Do The Strand' aan Mr. Eno te danken.

Wie Brian Eno zegt, zegt ook U2. Als producer was hij jarenlang hofleverancier van vele U2-hits. Met stip bovenaan staat het legendarische album 'The Joshua Tree' met de ballad 'With or Without You'.

Een derde indrukwekkende naam op Brian's palmares is David Bowie. Hij zakte af naar Berlijn om daar samen met Eno te werken aan zijn album-trilogie. Voor 'Low', het eerste album uit de trilogie, zochten ze naar een nieuwe sound met als inspiratie de Berlijnse uitgaansbuurt. Volgens critici had Eno met het album een nieuwe dimensie aan de rocksound gegeven. 

Brian leverde ook een waardevolle bijdrage aan 'Remain In Light' van Talking Heads. Het meesterlijke album is een van de grootste producties van de band. 

Ook Coldplay maakte duchtig gebruik van Brian's 'magic'. Na het immense succes van 'Viva La Vida' (2008) riep de Britse popband opnieuw de hulp in van Eno. Hij stemde in op één voorwaarde: zanger Chris Martin werd de eerste weken verbannen van de studio. Zo was er meer ruimte voor het creatieve proces.

Koppige Grace Jones zou -naar eigen zeggen- nooit nog een album uitbrengen na 'Bulletproof Heart' (1989). Maar 20 jaar later zwichtte ze toch en dat leverde 'Hurricane' op. Wie goed luistert, kan Eno's stem herkennen in de backing vocals.

Eno's meest verrassende verwezenlijking is wellicht het opstartgeluidje van Windows 95! Hij werd door Windows benaderd om enkele geluidjes te componeren voor het systeem, wat uiteindelijk resulteerde in één van de bekendste geluidjes uit de IT-wereld.15/05/2018