Bowie leeft!

Het was een grote shock voor de wereld toen David Bowie twee jaar geleden plotseling (voor de buitenwereld) stierf na een lange, verborgen strijd tegen kanker.

Maar toen de Starman deze planeet verliet, liet hij ons niet met lege handen achter. De excentrieke perfectionist maakte zijn dood zo buitengewoon als zijn performances. Tijdens zijn 18 maand durende ziektestrijd bereidde hij twee afscheidscadeau’s voor: eerst met de musical Lazarus en een maand later, als hij op zijn 69ste verjaardag zijn requiemalbum Blackstar uitbracht. David Bowie mag dan wel gestorven zijn, het betekent niet dat hij niet verder leeft bij de mensen:


De David Bowie Boekenclub

Vorige week nog in het leven geroepen door Duncan 'Zowie Bowie' Jones, oudste kind van Bowie: de David Bowie Boekenclub. Volgens zoon Duncan was zijn vader een fervent boekenlezer en las hij wekelijks tot vijf boeken. Enkele jaren geleden zette Bowie nog een lijst van favoriete boeken online en die vormden nu de inspiratie voor de boekenclub: Iedere laatste dag van de maand zal Duncan het boek voor de komende maand op twitter bekend maken. Bedoeling is dan dat mensen massaal de geselecteerde boeken gaan lezen en hierover online gaan discussiëren met de hashtag #BowieBookClub. Voor de geïnteresseerden: het eerste boek is trouwens Hawksmoor van Peter Ackroyd uit 1985.


Documentaire ‘The Last Five Years’

In 2013 kwam David Bowie: Five Years uit, een documentaire van filmmaker Francis Whately over vijf erg belangrijke jaren uit het leven van de kameleonsuperster. De documentairemaker had toen waarschijnlijk niet gedacht dat hij enkele jaren later een documentaire zou maken over Bowie's laatste vijf levensjaren. In die documentaire focust Whately op de creatieve uitbarstingen die Bowie had op het eind van zijn leven en hoe hij en het select clubje mensen die wisten van zijn ziekte omgingen met de ziekte die The Thin White Duke uiteindelijk z'n leven kostte. De documentaire is sinds deze week te zien op HBO.


Let's Dance Demo

Ook bij Nile Rodgers heeft Bowie een speciaal plekje in zijn hart veroverd. De samenwerking met Bowie voor het album Let's Dance noemt hij dan ook een van de hoogtepunten uit zijn loopbaan. Om Bowie's verjaardag te vieren, deelde de producer een oude demo van het titelnummer van het album. Het is een gestripte versie van het nummer, De karakteristieke bas- en gitaarlijnen zijn al wel duidelijk aanwezig maar volgens Rodgers is er toch nog heel wat aan gesleuteld geweest. De iconische zanger zelf was duidelijk wel al erg blij met de opgenomen demo! De demo eindigt met een lachende Bowie: “That’s it, that’s it! Got it, got it!” 


Ook wij staan vandaag uiteraard stil bij het nalatenschap van The Thin White Duke en herdenken David Bowie nog heel de dag op Nostalgie.10/01/2018