Amy Winehouse de Britse Grammy-koningin

Het is dag op dag tien jaar geleden dat Amy Winehouse maar liefst vijf Grammy’s mee naar huis nam. Ze was de eerste Britse vrouwelijke artiest die daarin slaagde. 

Amy Winehouse werd snel bekend door haar toegankelijke blues, soul en jazzmuziek. Haar eerste album ‘Frank’, dat uitkwam in 2003, kreeg veel goede commentaar en werd dan ook genomineerd voor een ‘Mercury Prize’. Drie jaar later, in 2006, bracht Amy Winehouse haar tweede album ‘Back to Black’ uit. Het zou haar tweede en laatste album worden, maar ook meteen het meest succesvolle. Met nummers als ‘Back to Black’ en ‘Rehab’ duurde het dan ook niet lang voordat de zangeres erkenning voor haar werk kreeg. 

 

In 2008 domineerde Amy Winehouse de Grammy’s met maar liefst zes nominaties. Ze wist er vijf te verzilveren en werd zo de eerste Britse vrouw die ooit zo veel Grammy Awards won. Winehouse won Grammy’s voor ‘Record of the Year’, ‘Song of the Year’, ‘Best Female Pop Vocal Performance’, ‘Best Pop Vocal Album’ en ‘Best New Artist’. Ze kwam met deze prestatie in het ‘Guinness Book of World Records’ terecht. De zangeres was compleet overdonderd toen ze te horen kreeg dat ze vijf Grammy Awards had gewonnen. 

Amy Winehouse overleed in 2011 op 27-jarige leeftijd aan een combinatie van een alcoholintoxicatie en boulimia. Daarmee sloot ze aan bij de ’27 Club’, de lijst van populaire artiesten die allemaal overleden op 27-jarige leeftijd. In die lijst staan onder andere ook Kurt Cobain, Jeff Buckley, Janis Joplin, Jimi Hendrix en Jim Morrison. 

Na haar dood werd in 2015 de documentaire ‘Amy’ gemaakt, waarin het leven, het succes en het tragische einde van de getalenteerde Amy Winehouse belicht worden. In 2016 won de documentaire een Academy Award voor ‘Best Documentary Feature’ en werd door sommigen een “tragisch meesterwerk” genoemd. 10/02/2018