30 jaar New Beat

Je draait een plaat op een ander toerental en plots heb je een nieuw genre. Die beschrijving vat het eighties muziekgenre New Beat perfect samen.

Deze kruising tussen Acid House en New Wave kende zijn opmars midden jaren '80. Ondanks het negatieve beeld, werd het genre razend populair onder feestgangers.

Midden jaren '80 waaide met New Beat een frisse wind door de dancewereld. Het genre werd per toeval ontdekt. Volgens velen gebeurde dat in de befaamde club 'Boccaccio' in Destelbergen, waar een dj zijn plaat afspeelde op het verkeerde toerental. Het allereerste New Beat-nummer: 'Flesh' van de Belgische danceformatie  'A Split Second'. Als snel werd de techniek door verschillende dj's opgepikt en het genre verwierf bekendheid in binnen-en buitenland. 


Het bleef niet enkel bij instrumentale hits. Groepen als Confetti’s, Lords of Acid en Erotic Dissidents sprongen mee op de New Beat-kar en wisten grootte internationale hits te scoren.

New Beat wordt gezien als de voorloper van Techno. Kenmerkend aan het genre zijn de zware bassen en de soms suggestieve teksten. 

En zoals dat gaat bij elk soort muziek, hoorde er ook een imago bij. Veel neonkleuren, fluorescerende overalls en kuiven die met een forse dosis haarlak strak omhoog werden geplooid. Geen enkele outfit was evenwel compleet zonder de alomtegenwoordige smiley badges.

Het genre werd niet door iedereen gesmaakt en verschillende radiozenders weigerden New Beat-nummers te spelen. Uiteindelijk verdween het genre stilletjes van het toneel. Maar de basis was wel gelegd voor een nieuw razend populair genre: Techno.16/05/2018