10 jaar zonder 'soulman' Isaac Hayes

Op 10 augustus 2008 nam de wereld afscheid van Isaac Hayes. Een beroerte werd de multigetalenteerde Hayes fataal. 

Hayes slaagde er doorheen zijn carrière in om mee te werken aan flink wat straffe projecten, ook in zijn latere carrière.

We zetten er enkele voor je op een rijtje...


'Soul Man'

Voor Hayes zelf doorbrak als zanger, toonde hij zijn kwaliteiten al als songwriter. Zo schreef hij voor Sam & Dave o.a. de meezinger 'Soul Man', door zowat elke muziekinstantie geprezen en gelauwerd. Zo verkozen de 'Grammy Hall Of Fame', de 'Rock And Roll Hall Of Fame' én 'Rolling Stone Magazine' -en zij zijn belange niet de enigen- het nummer tot één van de beste en meest invloedrijke classics uit de 20e eeuw.


'Theme From Shaft'

Hayes bleef ook zelf vocaal niet bij de pakken zitten. In de jaren '60 en '70 wist Hayes flink wat hits te scoren, met als absolute hoogtepunt de soundtrack van de film 'Shaft', toepasselijk genaamd 'Theme From Shaft'.


South Park: 'Chocolate Salty Balls'

Isaac Hayes mocht dan al wel populair geweest zijn bij de kinderen van de jaren '60 en '70, eind jaren '90 maakte de man zich onsterfelijk bij zowat alle generaties erna. Hij verleende zijn stem aan 'Chef', de muzikale schoolcafetariamedewerker in de lagere school van hoofdpersonages Kyle, Stan, Kenny en Eric.

Zijn kenmerkende diepe stem werd ook in de reeks muzikaal uitgespeeld. Het waanzinnig dubbelzinnige 'Chocolate Salty Balls' werd een wereldhit en wist zomaar even de eerste plaats te behalen in de Britse hitlijsten. In totaal werden er maar liefst 850 000 exemplaren verkocht van het nummer.

In 2006 liep de samenwerking van Hayes en de makers van 'South Park' plots spaak. De reden hiervoor? Het programma, dat bekend is om zijn grenzeloze satire, wilde het geloof Scientology belachelijk maken. Als trouwe volger van deze stroming, betekende deze verhaallijn voor Hayes het einde van 'Chef'.

Het betekende ook (min of meer) het einde van de carrière van Hayes. Gezondheidsproblemen verhinderden hem opnieuw voluit te kunnen touren. Ook andere bezigheden gebeurden nog slechts sporadisch.10/08/2018